Стрептококовий агар KF являє собою селективне середовище, призначене для виділення та підрахунку фекальних ентерококів, присутніх у воді, продуктах харчування та різних матеріалах. Формула цього агару була розроблена Кеннером, Кларком і Каблером.
Цей агар служить для кількох цілей, зокрема для підрахунку ентерококів у зразках води та виявлення присутності Enterococcus faecalis у молоці та його похідних, а також інших харчових продуктах.
Для підтримки росту ентерококів до складу агару входить пептонна суміш, яка забезпечує необхідний азот, вітаміни, мінерали та амінокислоти. Крім того, дріжджовий екстракт є джерелом вітамінів групи B. Для джерел вуглецю та енергії включені ферментовані вуглеводи, такі як мальтоза та лактоза. Додавання гліцерофосфату натрію діє як буферний агент, тоді як азид натрію вибірково пригнічує грамнегативні бактерії. Основні електроліти для транспорту та осмотичного балансу постачаються хлоридом натрію. Затверджуючим агентом, що використовується в цьому середовищі, є бактеріологічний агар.
Крім того, до агару додають добавку TTC 1% (2,3,5-трифенілтетразолій-хлорид), що сприяє розвитку червоного кольору фекальних ентерококів. Ця зміна кольору відбувається внаслідок відновлення тетразолію до формазану, нерозчинного червоного пігменту, активно зростаючими мікробними клітинами.
Склад у г/л:
Агар бактеріологічний - 20
Лактоза - 1
Мальтоза - 20
Пептонна суміш - 10
Азид натрію - 0,4
Натрій хлорид - 5
Натрію гліцерофосфат - 10
Дріжджовий екстракт — 10
Інструкція із застосування
Метод наливної пластини:
- Помістіть вибраний розчин зразка в чашку Петрі.
- Налийте 15 мл підготовленого середовища при 45 ºC у кожну чашку.
- Ретельно перемішати і дати агару застигнути.
- Інкубуйте чашки в перевернутому положенні при 35±2 ºC протягом 46–48 годин.
Техніка мембранного фільтра:
- Відфільтруйте відповідний об'єм зразка через стерильну мембрану.
- Помістіть мембранний фільтр інокулятом догори на твердий агар у чашці Петрі.
- Інкубуйте перевернуті чашки при 35±2 ºC протягом 46-48 годин.
Червоні або рожеві колонії вважаються фекальними ентерококами, тоді як колонії оранжевого, жовтого, білого або іншого кольору не враховуються. Кількість кал
ентерококів в розрахунку на 100 мл води.
Цей агар служить для кількох цілей, зокрема для підрахунку ентерококів у зразках води та виявлення присутності Enterococcus faecalis у молоці та його похідних, а також інших харчових продуктах.
Для підтримки росту ентерококів до складу агару входить пептонна суміш, яка забезпечує необхідний азот, вітаміни, мінерали та амінокислоти. Крім того, дріжджовий екстракт є джерелом вітамінів групи B. Для джерел вуглецю та енергії включені ферментовані вуглеводи, такі як мальтоза та лактоза. Додавання гліцерофосфату натрію діє як буферний агент, тоді як азид натрію вибірково пригнічує грамнегативні бактерії. Основні електроліти для транспорту та осмотичного балансу постачаються хлоридом натрію. Затверджуючим агентом, що використовується в цьому середовищі, є бактеріологічний агар.
Крім того, до агару додають добавку TTC 1% (2,3,5-трифенілтетразолій-хлорид), що сприяє розвитку червоного кольору фекальних ентерококів. Ця зміна кольору відбувається внаслідок відновлення тетразолію до формазану, нерозчинного червоного пігменту, активно зростаючими мікробними клітинами.
Склад у г/л:
Агар бактеріологічний - 20
Лактоза - 1
Мальтоза - 20
Пептонна суміш - 10
Азид натрію - 0,4
Натрій хлорид - 5
Натрію гліцерофосфат - 10
Дріжджовий екстракт — 10
Інструкція із застосування
Метод наливної пластини:
- Помістіть вибраний розчин зразка в чашку Петрі.
- Налийте 15 мл підготовленого середовища при 45 ºC у кожну чашку.
- Ретельно перемішати і дати агару застигнути.
- Інкубуйте чашки в перевернутому положенні при 35±2 ºC протягом 46–48 годин.
Техніка мембранного фільтра:
- Відфільтруйте відповідний об'єм зразка через стерильну мембрану.
- Помістіть мембранний фільтр інокулятом догори на твердий агар у чашці Петрі.
- Інкубуйте перевернуті чашки при 35±2 ºC протягом 46-48 годин.
Червоні або рожеві колонії вважаються фекальними ентерококами, тоді як колонії оранжевого, жовтого, білого або іншого кольору не враховуються. Кількість кал
ентерококів в розрахунку на 100 мл води.